Kolejne udane kulinarne potyczki

Kolejne udane kulinarne potyczki

13 września uczniowie naszej szkoły brali udział w finale  III Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych. Mimo, że nazwa sugeruje, iż konkurs dotyczy szkół śląskich, do rozgrywek mogły się zgłaszać szkoły z całej Polski, między innymi, za pośrednictwem popularnych portali gastronomicznych. Tematem przewodnim, podobnie jak w poprzednich edycjach, była kuchnia śląska w nowej odsłonie. Zadaniem zgłaszającej się szkoły było opracowanie receptur na danie główne i deser - inspirowane potrawami śląskimi. Należało również wysłać do organizatora zdjęcia potraw (przygotowanych na podstawie tych receptur). Do finału przeszły wybrane szkoły z różnych części naszego województwa (niekoniecznie ze Śląska) oraz szkoła z Warszawy. Podczas ostatecznej rozgrywki, każdy zespół przygotowywał danie główne i deser (według własnej receptury) oraz zakąskę z produktów wylosowanych z Black Box. My zaproponowaliśmy – roladki z królika, kaszotto z chipsami i glazurowanymi warzywami a na deser nadziewaną gruszkę z dodatkami sosów i chrupiącego ciasta cygaretowego. W „czarnej skrzynce” były: dynia i filet z karpia.


Naszą szkołę reprezentowały – Joanna Gruszka i Katarzyna Pytlik z klasy 3 TG1 pod opieką Jolanty Graczek. Otrzymaliśmy wyróżnienie, a nasze potrawy wzbudzały ogromne  zainteresowanie widzów ze względu na atrakcyjny plating - art. Doceniono również ciekawe połączenie smaków w deserze. Gratulujemy!!! W załączeniu krótki flesz z zawodów finałowych.
Fotografie pochodzą z portalu – papaja.pl, ze strony WWW Centrum Kulinarnego w Chorzowie oraz z archiwów prywatnych uczestniczek.


Załączniki: