VIII Edycja Bielskiego Regionalnego Konkursu Gastronomicznego

VIII Edycja Bielskiego Regionalnego Konkursu Gastronomicznego

Piotr Morys uczeń klasy 2 TG 2  dnia 16.02.2017 r. wziął udział w VIII Edycji Bielskiego Regionalnego Konkursu Gastronomicznego organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej,  Bielmar oraz Beskidzki Klub Kulinarny. Tematem przewodnim była Finezja potraw półmięsnych z uwzględnieniem marchwi, miodu i ciasta. W konkursie wzięli udział najlepsi uczniowie szkół gastronomicznych z województw śląskiego, małopolskiego oraz Republiki Czeskiej. Reprezentanta ZSEG w Żywcu przygotowywała mgr Agnieszka Kubica. Piotrowi gratulujemy kunsztu i życzymy dalszych sukcesów w reprezentowaniu ZSEG w Żywcu na innych konkursach gastronomicznych. 


 

Królik w miodzie nawłociowym i cytrynie w towarzystwie ptysiów wytrawnych i purre z jabłek i pietruszki okraszony sosem lawendowo- miodowym (miód wrzosowy) podane na marchewce i jabłkach julienne.