„Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole

„Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole"

 

W naszej szkole (od  kilku miesięcy) grupa inicjatywna „Cool-inarna katedra” realizuje projekt  pozalekcyjnego kształcenia zawodowego promujący kuchnię dworską i miejską:  „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.”   

To edukacyjne przedsięwzięcie mogliśmy efektywnie organizować dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Banku Zachodniego WBK ,  współpracy z przedsiębiorstwem Bistro Rynek 19 oraz Towarzystwem Naukowym  Żywieckim i Burmistrzem - Antonim Szlagorem.

 W dniu 7 grudnia 2016 r. w Sali Ratuszowej Urzędu Miasta odbędzie się uroczyste podsumowanie projektu.  

Młodzież zaprezentuje  efekty wypracowane w projekcie. Będą to opracowane i przetworzone receptury sporządzania potraw i ciast, pozyskane z  historycznych źródeł. Uczniowie w różny sposób zilustrują  swoje osiągnięcia  z warsztatów  gastronomicznych,  prowadzonych przez specjalistów;  przygotują degustację „ciastka z historią”- bezy księżniczki  Krystyny. Całość będzie wzbogacona o prezentację wybranych elementów tradycji naszego miasta.  W tym działaniu kształcenie zawodowe wpisane jest w  kontekst kulturowo-historyczny naszego regionu, co pozwala na doskonalenie umiejętności korzystania z zasobów dziedzictwa kulinarnego w celu rozwoju zawodowego i opracowania oryginalnego pomysłu na własny biznes. Zamysł spotkania pozwoli uczniom doskonalić umiejętności autopromocji  i marketingu oraz kształtować  tzw. miękkie kompetencje zawodowe.