W ramach kształcenia w tym zawodzie uczeń poznaje zasady oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania. Uczy się sporządzania i ekspedycji potraw i napojów oraz planowania i oceny żywienia. Zgłębia tajniki organizowania produkcji gastronomicznej, a także planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Przejdź na stronę naboru elektronicznego do tego oddziału
Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to:
- Dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności,
- Poznasz zasady przechowywania żywności,
- Dowiesz się jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać,
- Będziesz umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
- Nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i gorących,
- Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszym od konkurencji,
- Poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć czy imprez okolicznościowych,
- Poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną,
- Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
- Odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych,
-
Uzyskasz tytuł: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych!!!
W ramach zawodu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
Kwalifikacja 1: Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
UWAGA!!! DODATKOWE INFORMACJE O KIERUNKU KSZTAŁCENIA!!!
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i ospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów.
Kształcenie w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych. Absolwenci mogą również podjąć pracę w obiektach prowadzących żywienie i usługi gastronomiczne. Kierunek przeznaczony jest również dla tych, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem czy promocją zdrowego odżywiania.