Gastronomia

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu uczniowie kształcą się w zawodach:

- technik żywienia i usług gastronomicznych 
- kucharz
- cukiernik
- piekarz
Uczniowie uzyskują wiedzę niezbędną do prac w zakładach gastronomicznych, restauracjach, barach, piekarniach, cukierniach. Odbywają praktyki zawodowe w placówkach gastronomicznych. Biorą udział w zajęciach praktycznych prowadzonych w naszej szkole. Posiadamy dwie pracownie technologii gastronomicznej oraz salę do obsługi konsumenta wyposażoną w profesjonalny bufet.

Sukces kulinarny uczniów ZSEG

Sukces kulinarny uczniów ZSEG

Martyna Kliś z klasy 3g i Miłosz Biegun z klasy 4TG otrzymali wyróżnienie w prestiżowym ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis...

Mikołaj na Kresach

Mikołaj na Kresach

Uczniowie klas 3g i 3kc przygotowali kiermasz słodkości, z którego dochód przeznaczony został na przygotowanie paczek dla dzieci.

Najsprawniejsi w zawodzie kucharz!

Najsprawniejsi w zawodzie kucharz!

W dniu 28 marca Hufiec Pracy w Żywcu zorganizował konkurs Najsprawniejszy w zawodzie kucharz! Konkurs podzielony był na 2 części: teoretyczną, w której uczestnicy...

Zajęcia interdyscyplinarne

Zajęcia interdyscyplinarne

19 marca w naszej nowej klasopracowni gastronomicznej odbyła się lekcja otwarta będąca podsumowaniem zajęć łączących tematykę zajęć z pracowni...

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

W dniu 04.02.2019r. uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Żywca Emilia Gabryś uczestniczyła w największej polskiej edycji „Calvados Nouvelle...

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

W dniu 12.02.2018r. uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Żywca Emilia Gabryś i Tomasz Kubas uczestniczyli w największej polskiej edycji...