Podczas nauki zawodu uczeń poznaje zasady sporządzania potraw i napojów, przechowywania żywności, tworzenia i wykorzy stywania receptur na potrawy i napoje. Uczy się też czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów oraz zdobywa wiedzę z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w placówkach żywienia, dzięki czemu ma możliwość wykorzystania wiadomości teoretycznych i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
Przejdź na stronę elektronicznego naboru na ten kierunek
Jeżeli wybierzesz ten zawód, to:
- Poznasz zasady sporządzania potraw i napojów,
- Nauczysz się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
- Poznasz potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
- Nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
- Dowiesz się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,
- Odbędziesz zajęcia praktyczne w nowoczesnych placówkach żywienia,
- Będziesz pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy,
- Za swoją pracę otrzymasz wynagrodzenie,
- Zdobędziesz doświadczenie zawodowe,
- Poznasz rynek pracodawców,
- Zdobędziesz zawód: Kucharz!!!
W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
Kwalifikacja: Przygotowanie i wydawanie dań
UWAGA! NOWE MOŻLIWOŚCI DLA ABSOLWENTÓW TEGO KIERUNKU!!!
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie kucharz jest więc dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.