Działalność uczniów gastronomii w ramach projektu „Europa uczy zawodu”
Co roku uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych i dyrektorem szkoły, biorą udział w imprezie kulinarnej „Stoły Wielkanocne Gminy Czernichów”.
W tym roku impreza ta odbyła się 24 marca 2018, tydzień przed Wielkanocą.
Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalne potrawy, które następnie są oceniane przez lokalnych jurorów – w tym roku była to Pani Irena Golec (propagatorka kuchni i zwyczajów regionalnych, mama słynnych braci – założycieli zespołu Golec uOrkiestra), a także Janina Bronowska oraz uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu pod opieką dyrektora mgr Adama Zonia oraz mgr Barbary Słonki-Gibas.
Przy okazji tego wydarzenia, nasi uczniowie dzielili się swoimi doświadczeniami z Włoch, a także opowiadali o kuchni włoskiej oraz włoskich zwyczajach wielkanocnych.
Takie działania będą kontynuowane w przyszłości.
Uczniowie i nauczyciele gastronomii Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Żywcu współpracują także z lokalnym przedsiębiorcą, panią Beatą Wojciechowską-Hańderek, właścicielką lokalu gastronomicznego Bistro w Żywcu. W ramach tej współpracy planowane są warsztaty z kuchni włoskiej i dalsze rozpowszechnianie rezultatów naszego projektu.