Współpraca z Fundacją Edukacji Przedsiębiorczej - Młodzieżowe Forum Przedsiębiorczości

Współpraca z Fundacją Edukacji Przedsiębiorczej - Młodzieżowe Forum Przedsiębiorczości

7 czerwca br. w murach naszej szkoły gościliśmy (na zaproszenie nauczycieli bibliotekarzy oraz opiekunów „Cool-inarnej katedry” ) przedstawiciela Fundacji Edukacji Przedsiębiorczej oraz Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie pana Arkadiusza Wawreczko. Poprowadził on z Bernadetą Cudzik interesujące  warsztaty z zakresu planowania działalności gospodarczej i potencjalnych źródeł jej finansowania w ramach projektu edukacyjnego pn. Młodzieżowe Forum Przedsiębiorczości.
Podczas pierwszego warsztatu, prowadzący przytoczył uczestnikom przykłady
firm, które z powodzeniem działają na rynku i z których usług być może
młodzież już korzystała lub korzysta na co dzień oraz wskazał jakie
elementy są konieczne do tego, by dobrze opisać pomysł na działalność. Po
wprowadzeniu podzielenie na zespoły uczniowie pracowali nad wykreowaniem  innowacyjnego pomysłu
biznesowego z dowolnej branży. Ustalono, że najlepszy pomysł
nagrodzony zostanie drobnymi upominkami. Poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem imponująco i śpiewająco!
 Powstało 12 unikatowych pomysłów, w tym między
innymi: "Traktor imprezowy", "Kajfood", Klubokawiarnia "KubZone", Hotel
"HadeSpa", "FitKom", "Lecers" oraz "Słodkie niebo".
Decyzją jury to właśnie "Słodkie niebo", zajęło I miejsce za pomysł
przedstawiający produkt spożywczy, którego wprowadzenie było najbardziej
prawdopodobne, w krótkiej perspektywie czasu i który ma duże szanse
powodzenia na rynku.
Kolejno zapoznaliśmy się  z aktualną ofertą wsparcia finansowego i pozafinansowego dla nowo powstających firm.
Prowadzący omówił dotacje pochodzące ze środków Unii Europejskiej, Powiatowego Urzędu Pracy, czy preferencyjne pożyczki pochodzące z Programu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej wspierającego rozwój
przedsiębiorczości "Wsparcie w starcie". Pan Wawreczko wspomniał także o „Aniołach
Biznesu” podając przykłady firm, które skorzystały z takiego wsparcia.

Łącznie w warsztatach wzięło udział blisko 140 uczniów Zespołu Szkół
Ekonomiczno - Gastronomicznych w Żywcu.