Konkurs Barmański

Konkurs Barmański

W dniu 6.12.2018r. uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu Emilia Gabryś z klasy III   o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych brała udział w Ogólnopolskim  konkursie barmańskim "MONIN CUP JUNIOR 2018," w Warszawie.
Tematem przewodnim konkursu, tak jak w przypadku MONIN Cup 2018 dla profesjonalistów, był „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków, produktów i tradycji. Wybranych w wyniku szkolnych eliminacji 28 reprezentantów miało za zadanie podkreślić swoje lokalne akcenty w konkursowych recepturach.
 Podczas Gali Finałowej wewnętrznie wybrani reprezentanci ze szkół gastronomicznych mierzą się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Za ocenę punktową odpowiadają sędziowie techniczni zwracający uwagę na technikę pracy za barem oraz jury degustacyjne oceniające w sposób jawny zapach, wygląd i smak wykonanych koktajli. Konkurs obieła honorowym patronatem Ambasada Francji.
Opiekunem uczennicy była Pani Barbara Słonka-Gibas.