Staż zawodowy na Sycylii

Staż zawodowy na Sycylii

W dniach 04-18 listopada 2017 uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu brali udział w stażach zawodowych na Sycylii w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, we współpracy z Fundacją "Proidea".

Uczniowie biorący udział w projekcie to uczniowie klas trzecich i czwartych, którzy pomyślnie przeszli rekrutację oraz przez okres kilku miesięcy brali udział w przygotowaniach do wyjazdu – uczestniczyli w zajęciach z języka włoskiego, portugalskiego oraz w przygotowaniu kulturowym i pedagogicznym. Uczniowie wyjechali pod opieką dwóch nauczycielek ZSEG – Weroniki Galar oraz Izabeli Rzeszutek.
Uczniowie spędzili dwa tygodnie w malowniczej miejscowości Barcellona Pozzo di Gotto leżącej nad morzem Tyrreńskim. Jest to niewielkie miasto, liczące około 40 tysięcy mieszkańców, leżące poza regionem turystycznym, przez co mieli okazję uczestniczyć w zwykłym życiu sycylijskiej miejscowości. W czasie tego pobytu nie tylko nauczyli się tajników kuchni włoskiej (z wariantem sycylijskim), ale także poznali sycylijskie zwyczaje i kulturę. Sycylijczycy są bardzo dumni z bycia Sycylijczykami, bardzo cenią sobie swoją odrębność od reszty Włoch wynikającą z faktu mieszkania na wyspie :).

Młodzież pracowała w różnych zakładach gastronomicznych – najczęściej były to niewielkie, rodzinne restauracje, w których panowała niezwykle serdeczna atmosfera. Po kilku dniach, pracodawcy zaczynali traktować polskich stażystów jak członków własnej rodziny i poza uczeniem ich zawodu, zapraszali do udziału w takich wydarzeniach jak wspólne wyjście na kolację, wyjazd na korty tenisowe czy trening w pobliskiej siłowni.

Dzięki swojej pracy nauczyli się nie tylko wykonywania typowych, ogólnie znanych włoskich potraw takich jak spaghetti bolognese czy pizza, ale poznali też potrawy typowo sycylijskie, takie jak np.: arancini (kulki z mąki w panierce, w których znajduje się nadzienie z ryżu, mięsa, groszku, bakłażanów, itp.), spaghetti alla norma (spaghetti rodem z Katanii, z pomidorami i bakłażanem, posypane świeżym serem ricotta), czy canollo siciliano (słodka, chrupiąca rurka z nadzieniem z sera ricotta). Przyswoili sobie też tajniki wykonywania potraw z owoców morza, które w dużym asortymencie dostępne są na wyspie przez cały rok.

Poza pracą uczniowie mieli też okazję uczestniczyć w wycieczkach kulturowych. Byli na wulkanie Etna, gdzie chodzili po wygasłych kraterach (niezapomniane przeżycie!). W Taorminie, słynnym nadmorskim kurorcie zwiedzali ruiny greckiego teatru, ogrody botaniczne, a niektórzy nawet pływali w morzu (kolejne niesamowite przeżycie – pływać w morzu w listopadzie! :)). Spędzili też cały dzień w Palermo, gdzie poza zwiedzaniem imponujących zabytków uczestniczyli w food fiesta – poczęstunku na świeżym powietrzu złożonym z tradycyjnych sycylijskieh przysmaków.

Wyjazd na staże zawodowe na Sycylię okazał się niesamowitym przeżyciem, uczniowie ZSEG będą go pamiętać przez całe życie. Zdobyta wiedza na pewno pomoże im w przyszłej karierze zawodowej, a niezapomniane przeżycia zachęcą do dalszych wyjazdów i udziału w międzynarodowych projektach.