Staże w Hiszpanii

Staże w Hiszpanii

W ramach projektu „ Europejskie praktyki drogą do konkurencyjności na rynku pracy” – Erasmus+, realizowanego przez OHP , uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu- przyszli kucharze
–Klaudia Szewczyk , Pawlus Robert, Pawlus Adrian odbyli staże w hiszpańskiej Walencji w terminie od 08.10.2018 do 26. 10.2018r. Trzytygodniowy wyjazd umożliwił dokładne poznanie zasad panujących w hotelowych restauracjach, zidentyfikowanie różnic między środowiskiem pracy w Polsce i Hiszpanii, oraz nabycie nowej wiedzy i umiejętności – w zakresie stosowanych technik kulinarnych hiszpańskich potraw, z którymi dotąd uczniowie polskich szkół nie mieli styczności. Uczestnicy wyjazdu wykazali się samodzielnością, świetną orientacją w terenie (przemierzając rozległe tereny jednego z największych hiszpańskich miast), umiejętnościami komunikacyjnymi (podejmując próby samodzielnego porozumiewania się w językach angielskim i hiszpańskim), doskonałą organizacją czasu oraz pracy zespołowej. W ramach wycieczek edukacyjnych uczniowie odwiedzili m.in. Bioparc oraz Miasteczko Sztuki i Nauki (Ciudad de las Artes y las Ciencias), zwane „dzielnicą przyszłości”.