Szkolenie w Portugalii

Szkolenie w Portugalii

W dniach 03-10 czerwca 2017, kadra Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu brała udział w szkoleniu z przedsiębiorczości w Portugalii, w ramach projektu „Europa uczy zawodu”.  Projekt jest realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

W ramach projektu nauczyciele ZSEG w składzie: dyrektor ZSEG - mgr Adam Zoń, szkolny koordynator projektu – mgr Weronika Galar oraz mgr Piotr Cieśla, mgr Marta Małysiak-Kumorek, mgr Marek Pasierbek, mgr Izabela Rzeszutek odbyli w czerwcu 2017 szkolenie z przedsiębiorczości i wspomagania zawodowego młodzieżyw Portugalii w miejscowości Esposende, niedaleko miasta Porto a także mieli możliwość rozmów i dyskusji z Portugalczykami zaangażowanymi w projekt. W ramach kształcenia kulturowego nauczyciele zwiedzili także portugalskie miasta – Lizbonę, Porto, Bragę oraz Guimarães.
Wczasie nauczyciele zapoznali się z podsatwowy zagadnieniami związanymi z przedsiębiorczością oraz opracowali scenariusze zajęć dla uczniów technikum ekonomicznego i gastronomicznego powiazane z tą tematyką. Dodatkowym elementem kulturowym programu było degustowanie portugalskich potraw- nauczyciele mieli okazję stołować się w miejscowych restauracjach oferujących bogaty wybór pysznych, lokalnych potraw. Wyjazd był bardzo udany, nauczyciele wrócili wypoczęci i pełni energii do dalszej pracy oraz dzielenia się swoją nowo nabytą wiedzą. 

W ramach tego samego projektu, dwie grupy uczniów wyjadą na staże zawodowe – ekonomiści do Portugalii w październiku 2017, a grupa gastronomiczna do Włoch, na Sycylię w listopadzie 2017.
Wyjazdy zostały poprzedzone przygotowaniem nauczycieli i uczniów- od stycznia 2017, na terenie szkoły odbywały się zajęcia z języka zawodowego angielskiego, języków portugalskiego i włoskiego oraz zajęcia z przygotowania kulturowego i pedagogicznego.