Uczymy się rozróżniać grzyby

Uczymy się rozróżniać grzyby

Mieliśmy okazję:
-poszerzyć swoją wiedzę o grzybach,
-poznać szereg, również egzotycznych grzybów,
- przypomnieć kilka "złotych zasad" grzybiarza.
Podsumowując - grzyby są niezbędne w ekosystemie, mają nie tylko walory smakowe. Wiele z nich ma imponujące właściwości lecznicze i jeszcze szereg innych, jeszcze nie do końca zbadanych, właściwości i zalet. Niektóre grzyby maja bardzo intrygujący wygląd a jeszcze inne niezwykle silny zapach (nie zawsze przyjemny - ale taki wabi owady, które potem roznoszą zarodniki tych grzybów) 
Mogliśmy również zobaczyć beskidzkie trufle.
Spotkanie zostało zorganizowane w Bibliotece Miejskiej w Żywcu w ramach Festiwalu "Żywiec - Miasto Zmysłów".
Uczniom towarzyszyły Jolanta Graczek i Barbara Słonka Gibas.