Warszaty kulinarne w Chorzowie

Warszaty kulinarne w Chorzowie

28 listopada uczniowie klas gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych ,„Pod mistrzowskim okiem” szefa kuchni Sebastiana Humskiego, Warsztaty odbyły się w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, a organizatorem wyjazdu była pani Jolanta Graczek.
„Tematem zajęć była … gęś polska. Ponieważ kiedyś popularne było przysłowie – Na świętego Marcina najsmaczniejsza gęsina – postanowiliśmy to sprawdzić. Nauczyliśmy się nie tylko „rozbierać” (na elementy kulinarne) gęś, ale też ją przyprawiać tak, żeby wydobyć walory smakowe tego, rzadko dziś wykorzystywanego mięsa. Stosowaliśmy nowoczesne techniki kulinarne, a przygotowane menu obejmowało:
1. Korzenny bulion z pieczonej gęsi/ Pierożki z farszem z kaczki/ Oliwa szczypiorkowa
2. Pierś z gęsi sous vide/ Puree z trybuli/ sos - demi glace +śliwka
3. Trybowane udko z gęsi w przyprawach korzennych/ Puree z dyni/ Kurka
4. Gęsie żołądki/ Puree grzybowe/Chrust z pasternaku.
Bardzo dziękujemy szefowi Humskiemu oraz Centrum Kulinarnemu za życzliwe, ciepłe, przyjęcie i super profesjonalne szkolenie!”
W warsztatach uczestniczyli uczniowie klas: 2TLG, 2TG, 3TG1 i 1TG wraz z paniami Anną Aksamit i Jolantą Graczek.