Konkursy gastronomiczne 2016

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

W dniu 4-6.03.2016r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr.1 w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W konkursie barmańskim Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych  reprezentowała uczennica trzeciej klasy Magdalena Kołodziej która miała za zadanie przygotować w ciągu 7 minut 3 porcję bezalkoholowego napoju mieszanego z kategorii: Soft  Fancy Drink. W konkursie brały udział 44 szkoły z Polski jak i zagranicy. Nasza szkoła znalazła w pierwszej dziesiątce. Uczennicę do konkursu przygotowała Pani Barbara Słonka-Gibas.


 Tort wiosenny

Uczniowie 2 S2 z ZSEG w Żywcu wzięli udział u Konkursie Uczniów Klas III w zawodzie Cukiernik organizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsku - Białej.
Tematem konkursu były "Formy Wiosenne". W rywalizacji wzięło udział ośmiu uczniów klas trzecich z czterech szkół z terenu działania Cechu. Celem było pokazanie zdolnych uczniów. W tym roku każdy z uczestników pracował indywidualnie. Prace były na bardzo wysokim poziomie a uczestnicy podeszli do Konkursu bardzo profesjonalnie i byli świetnie przygotowani. Uczniowie naszej szkoły Agnieszka Jasek i Katarzyna Mrowieczajęły exaequo drugie miejsce. Dzięki takim działaniom range zawodu Cukiernik bardzo wzrasta. więcej na stronach: Piekarni - Cukierni Czernichów oraz Radia Bielsko.


 Stół Wielkanocny

Na zaproszenie Wójta Gminy Czernichów Pana Adama Kosa JURY w Konkursie sprawowali Adam Zoń - Dyrektor ZSEG w Żywcu, pani Janina Bronowicka właścicielka Piekarni - Cukierni w Czernichowie, Dorota Habdas autorka bloga kulinarnego "Domowe Wypieki" oraz nauczyciel ZSEG w Żywcu pani Weronika Galar, Alicja Broda i Aleksandra Katana- Pietraszko. JURY miało za zadanie dokonanie wyboru najsmaczniejszych tradycyjnych potraw wielkanocnych i wyboru najbardziej efektownego mazurka. Impreza miała na celu promowanie regionalnych tradycji związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych. Koła Gospodyni Wiejskich z Gminy CZernichów przedstawiły stoły Wielkanocne zastawione domowymi potrawami, sporządzonymi według starych receptur z naszego regionu. Mazurek przygotowany przez uczniów ZSEG w Żywcu zajął I miejsce. Wójt Gminy Czernichów na ręce dyrektora szkoły Adama Zonia wręczył podziękowania za pomoc w JURY konkursów stołów Wielkanocnych - "Tradycje stołu Wielkanocnego w Gminie Czernichów"