Konkursy gastronomiczne 2015

Konkurs Barmański

W dniu 03.12.2015 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyła się Gala finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR 2015. W konkursie brała udział uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
z Żywca – Magdalena Kołodziej, która przygotowała cztery koktajle zgodnie ze swoją unikatową recepturą. Konkurs ten ma na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. W tym roku Ogólnopolski Konkurs Barmański MONIN CUP JUNIOR Honorowym Patronatem objęła Ambasada Francji. Naszą uczennicę do konkursu przygotowała Pani Barbara Słonka-Gibas.


 Konkurs kulinarny

14 maja w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu odbył się konkurs kulinarny „Młody mistrz kuchni 2015”. Organizatorami konkursu były: „Cool-inarna katedra” w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu oraz „Akademia Kulinarna” założona w ramach Bistro & Delikatesy „Rynek 19” w Żywcu. Zmagania uczestników oceniało znakomite, profesjonalne Jury, któremu przewodniczył Charles Daigneault – popularny uczestnik programu telewizyjnego „MasterChef”. W konkursie wzięło udział 13 uczniów. Podczas przygotowywania dań konkursowych panowała atmosfera zdrowej rywalizacji, ale też zabawy. Startujący wykazali kreatywnością i silnym duchem walki. Tytuł „Młodego mistrza kuchni 2015” otrzymała Joanna Gruszka. Drugie miejsce zajęła Katarzyna Pytlik, trzecie Maria Raczek, a kolejne Joanna Tomaszek i Gabriela Wrona. Oceniano wiele elementów, w tym: zastosowane techniki pracy, kreatywność receptury, aranżację talerzy, argumentację zastosowaną podczas prezentacji i oczywiście smakowitość dań. Goście, którzy obradowali w „Loży Nieformalnych Krytyków Kulinarnych” wyróżnili Gabrielę Wronę i Mateusza Tomasika.


 11 edycja Międzynarodowych Mistrzostw Polski Barmanów

W dniu 16.09.2015r uczniowie oraz nauczyciel ZSEG z Żywca brali udział w 11 edycji Międzynarodowych Mistrzostw Polski Barmanów „Miodula 2015” w Krakowie.
W konkursie uczestniczyła Pani  Barbara Słonka-Gibas - nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz uczniowie: Magdalena Kołodziej, Agnieszka Kastelik, Renata Kobyłecka, Dominik Dziki i Dymitr Wyczechowski. Do konkursu przystąpiło 80 osób w tym większość profesjonalnych barmanów zarówno z Polski jak i z zagranicy, w którym to gronie uczniowie naszej szkoły nie zawiedli i pokazali się z bardzo dobrej strony zdobywając uznanie jurorów. 


 II kulinarny konkurs ,,Puchar Śląska''

20 czerwca, w Chorzowie, odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska. Puchar zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu.
Do finału przeszło sześć zespołów z różnych szkół. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie  5 porcji: przekąski, dania głównego oraz deseru.  Uczestnicy przygotowali przekąskę i deser korzystając z receptur, wcześniej opracowanych  i wysłanych na konkurs, natomiast  danie główne  powstało z surowców wylosowanych w „Czarnej skrzynce”.  Tym razem  „Black Box”  zawierał podroby , które są „niewdzięcznym” i trudnym do obróbki surowcem. Przebieg konkursu (i zdania) oceniali profesjonaliści, znakomici kucharze, uczestnicy i jurorzy międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz popularne blogerki kulinarne. Ocenie podlegały:  umiejętności zawodowe, sprawność i organizacja pracy (oceniało -  Jury techniczne) oraz  - aranżacja talerzy i smakowitość  potraw (oceniało - Jury degustacyjne). Trzeba dodać, że czas odgrywał również ważną rolę, ponieważ  regulamin przewidywał punkty ujemne za jego przekroczenie. Nasi przedstawiciele – Mateusz Tomasik i Szymon Kuśkowski  ze wszystkimi zadaniami poradzili sobie bardzo dobrze ponieważ zdobyli II Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych, ale również I miejsce za danie główne  - przyznane przez  blogerki. Konkurs był wyjątkowy także ze względu na znakomitą organizacje i wspaniałe nagrody.  W przerwie mogliśmy podziwiać pokazy  sztuki kulinarnej:  „Ślązacy kontra górale” oraz  wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni. Nasi reprezentanci otrzymali, między innymi, profesjonalny sprzęt gastronomiczny, kitle kucharskie oraz staże w u znakomitego szefa kuchni - w Zajeździe Hetman. Nagrodą dla szkoły jest Puchar oraz bon o wartości 3 tyś. złotych na zakup sprzętu gastronomicznego. Uczniów do konkursu przygotowała Jolanta Graczek. Jak podkreślali członkowie Jury – tegoroczny konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i wszyscy zawodnicy wykazali się dużym profesjonalizmem. Tym bardziej cieszy wygrana!


 Konkurs "Młody Mistrz Kuchni''

14 maja w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu odbył się konkurs kulinarny „Młody mistrz kuchni 2015”. Organizatorami konkursu były: „Cool-inarna katedra” w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu oraz „Akademia Kulinarna” założona w ramach  Bistro & Delikatesy  „Rynek 19” w Żywcu. Zmagania uczestników oceniało znakomite, profesjonalne Jury, któremu przewodniczył Charles Daigneault – popularny uczestnik programu telewizyjnego „MeasterChef”. W konkursie wzięło udział 13 uczniów. Podczas przygotowywania dań konkursowych panowała atmosfera zdrowej rywalizacji, ale też zabawy. Startujący wykazali kreatywnością i silnym duchem walki. Tytuł „Młodego mistrza kuchni 2015” otrzymała Joanna Gruszka. Drugie miejsce zajęła Katarzyna Pytlik, trzecie Maria Raczek, a kolejne Joanna Tomaszek i Gabriela Wrona. Oceniano wiele elementów, w tym: zastosowane techniki pracy, kreatywność receptury, aranżację talerzy, argumentację zastosowaną podczas prezentacji i oczywiście smakowitość dań. Goście, którzy obradowali w „Loży Nieformalnych Krytyków Kulinarnych” wyróżnili Gabrielę Wronę i Mateusza Tomasika.
Uczestnicy, dzięki sponsorom, otrzymali wspaniałe nagrody: finansowe oraz staże i warsztaty, możliwość „Live cooking” z najlepszymi szefami kuchni, a finaliści profesjonalną sesję zdjęciową do własnego dossier. Konkurs był kolejnym, ale nie ostatnim,  punktem programu „Portfolio zawodowych doświadczeń uczniów”, który realizuje Cool-inarna Katedra.
Zacieśnienie współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami i profesjonalistami z pewnością zaowocuje jeszcze wieloma wspólnymi przedsięwzięciami.


 Stół Wielkanocny 

Na zaproszenie Wójta Gminy Czernichów Pana Adama Kosa JURY w Konkursie sprawowali Adam Zoń - Dyrektor ZSEG w Żywcu, pani Janina Bronowicka właścicielka Piekarni - Cukierni w Czernichowie, Dorota Habdas autorka bloga kulinarnego "Domowe Wypieki" oraz nauczyciel ZSEG w Żywcu pani Weronika Galar, Alicja Broda i Aleksandra Katana- Pietraszko. JURY miało za zadanie dokonanie wyboru najsmaczniejszych tradycyjnych potraw wielkanocnych i wyboru najbardziej efektownego mazurka. Impreza miała na celu promowanie regionalnych tradycji związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych. Koła Gospodyni Wiejskich z Gminy CZernichów przedstawiły stoły Wielkanocne zastawione domowymi potrawami, sporządzonymi według starych receptur z naszego regionu. Mazurek przygotowany przez uczniów ZSEG w Żywcu zajął I miejsce. Wójt Gminy Czernichów na ręce dyrektora szkoły Adama Zonia wręczył podziękowania za pomoc w JURY konkursów stołów Wielkanocnych - "Tradycje stołu Wielkanocnego w Gminie Czernichów".


 Tort Wiosenny 

Uczniowie 2 S2 z ZSEG w Żywcu wzięli udział u Konkursie Uczniów Klas III w zawodzie Cukiernik organizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsku - Białej.
Tematem konkursu były "Formy Wiosenne". W rywalizacji wzięło udział ośmiu uczniów klas trzecich z czterech szkół z terenu działania Cechu. Celem było pokazanie zdolnych uczniów. W tym roku każdy z uczestników pracował indywidualnie. Prace były na bardzo wysokim poziomie a uczestnicy podeszli do Konkursu bardzo profesjonalnie i byli świetnie przygotowani. Uczniowie naszej szkoły Agnieszka Jasek i Katarzyna Mrowieczajęły exaequo drugie miejsce. Dzięki takim działaniom range zawodu Cukiernik bardzo wzrasta. więcej na stronach: Piekarni - Cukierni Czernichów oraz Radia Bielsko.