W naszej szkole (od kilku miesięcy) grupa inicjatywna „Cool-inarna katedra” realizuje projekt pozalekcyjnego kształcenia zawodowego promujący kuchnię dworską i miejską: „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.”
To edukacyjne przedsięwzięcie mogliśmy efektywnie organizować dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Banku Zachodniego WBK , współpracy z przedsiębiorstwem Bistro Rynek 19 oraz Towarzystwem Naukowym Żywieckim i Burmistrzem - Antonim Szlagorem.
W dniu 7 grudnia 2016 r. w Sali Ratuszowej Urzędu Miasta odbędzie się uroczyste podsumowanie projektu.
Młodzież zaprezentuje efekty wypracowane w projekcie. Będą to opracowane i przetworzone receptury sporządzania potraw i ciast, pozyskane z historycznych źródeł. Uczniowie w różny sposób zilustrują swoje osiągnięcia z warsztatów gastronomicznych, prowadzonych przez specjalistów; przygotują degustację „ciastka z historią”- bezy księżniczki Krystyny. Całość będzie wzbogacona o prezentację wybranych elementów tradycji naszego miasta. W tym działaniu kształcenie zawodowe wpisane jest w kontekst kulturowo-historyczny naszego regionu, co pozwala na doskonalenie umiejętności korzystania z zasobów dziedzictwa kulinarnego w celu rozwoju zawodowego i opracowania oryginalnego pomysłu na własny biznes. Zamysł spotkania pozwoli uczniom doskonalić umiejętności autopromocji i marketingu oraz kształtować tzw. miękkie kompetencje zawodowe.