W ubiegłym tygodniu w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu gościliśmy grupę uczniów i nauczycieli ze Słowacji, z Dolnego Kubina. Ich przyjazd był związany z realizacją projektu, w którym udział bierze 12 uczniów (po sześciu z obu szkół) oraz 4 nauczycieli.
W ramach tego unijnego projektu, którego celem, między innymi, jest promocja rzemiosł gastronomiczno - spożywczych w obu naszych krajach, realizowaliśmy bogaty i ciekawy program. Podczas pobytu w Żywcu, nasi słowaccy koledzy zwiedzili wystawy w Muzeum Miejskim oraz Muzeum Browaru Żywieckiego, ale przede wszystkim uczestniczyli w szkoleniach i warsztatach zorganizowanych w naszej szkole.
Szkolenia rozpoczęły się od prezentacji naszego miasta i regionu - w aspekcie geograficznym, historycznym i kulinarnym. W środę uczniowie uczestniczyli w jednodniowych stażach u lokalnych pracodawców. Dominowały jednak zajęcia warsztatowe.
Nowatorska forma warsztatowej części kursu polegała na tym, że młodzież uczyła się wzajemnie od siebie. Uczennice naszej szkoły zaprezentowały swoje umiejętności w zakresie:
- aranżacji talerzy z uwzględnieniem obowiązujących obecnie trendów,
- technikę składania tortów oraz ich dekoracji z użyciem aerografu,
- sporządzanie potraw typu finger food – w tym pralinek, deserów i przekąsek.
Z kolei, wychowankowie szkoły w Dolnym Kubinie zademonstrowali nam swój kunszt barmański.
Taka struktura szkolenia jest naszym zdaniem, nie tylko kreatywna, ale też najbardziej skuteczna. Na zajęciach panował klimat dużego zaangażowania i dobrej zabawy, wobec tego postanowiliśmy kontynuować współpracę. W czerwcu nasi koledzy ze Słowacji ponownie nas odwiedzą!
O bezpieczny pobyt naszych gości i atrakcyjną część rozrywkową zadbała pani Romana Twardowska, część merytoryczną i warsztatową - wraz z uczennicami z klasy 3 TG1, przygotowała pani Jolanta Graczek.