IV Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych

Jest podium!
W Finale  też „daliśmy radę”!
12 marca na terenie Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, podczas wydarzenia V TARGI GASTROSILESIA – FOODSHOW, miał miejsce IV Finał Ogólnopolskiego Konkursu – Kulinarny Puchar  Śląska Szkół Gastronomicznych.
Do Finału, po wcześniejszych eliminacjach, w których wzięło kilkadziesiąt drużyn, zakwalifikowało się 12 najlepszych, dwuosobowych zespołów, reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski.
W tym nasza „ekipa” – Piotr Morys i Szymon Jakubiec (ZSEG Żywiec).
Podczas finałowych zmagań uczniowie mieli za zadanie przygotować danie główne (7 porcji) z produktów znajdujących się w tzw. spiżarni (przygotowanej przez Organizatora) oraz składnika z tzw. Black Boxu (w tym roku było to … jajko). Na całe zadanie uczestnicy mieli 90 min., startowali w kolejności wylosowanej w dniu Konkursu.
Konkurencja była wymagająca, ponieważ pracę startujących obserwowało, i oceniało, kilkunastu znakomitych Szefów kuchni. Zmagania mogli też „podglądać” liczni widzowie. Nasi uczniowie, jedni z najmłodszych uczestników Konkursu, wytrzymali presję i poradzili sobie z ogromnym stresem, który towarzyszył wszystkim startującym. Wszystkie startujące drużyny reprezentowały wysoki poziom, „uczniowie stanęli na wysokości zadania” - co podkreśliło Jury.
Jak w swoim oświadczeniu podają Organizatorzy Pucharu: „na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne – m.in. kompozycja, dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura talerza i potrawy; oraz kryteria techniczne - m.in. obróbka mięsa, wstępna obróbka warzyw i owoców, mise en place, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP”. Jury w tym roku, aby jeszcze bardziej „zobiektywizować wyniki”, zastosowało zasadę znaną ze skoków narciarskich – najwyższa i najniższa ocena odpadały .
Na zakończenie, przed odczytaniem werdyktu, przewodniczący Jury – Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, trener narodowej kadry juniorów) – „omówił” każde danie finałowe, wskazując błędy, ale też zalety  pracy drużyn (i samych potraw). Była to niezwykle cenna lekcja!
Na opinię o „naszym talerzu” czekaliśmy z dużym niepokojem. Dlatego niezmiernie się ucieszyliśmy, że przygotowane przez naszych reprezentantów potrawy bardzo dobrze smakowały! A kiedy okazało się, że zajęliśmy trzecią lokatę, byliśmy naprawdę dumni!
Piotr Morys i Szymon Jakubiec otrzymali wartościowe nagrody rzeczowe, a Szkoła bony finansowe na zakup sprzętu i przypraw. Gratulujemy!

Jolanta Graczek

Więcej na:
http://www.centrumkulinarne.com.pl/szkolenia/iv-kulinarny-puchar-slaska-szkol-gastronomicznych-final/iv-kulinarny-puchar-slaska-szkol-gastronomicznych-final-pl.html