Najsprawniejsi w zawodzie kucharz!

W dniu 28 marca Hufiec Pracy w Żywcu zorganizował konkurs Najsprawniejszy w zawodzie kucharz! Konkurs podzielony był na 2 części: teoretyczną, w której uczestnicy wypełnili test wyboru oraz praktyczną, w której zespoły dwuosobowe przygotowywały pyszne potrawy. Komisja sędziowska oceniała umiejętności zorganizowania i przygotowania stanowiska pracy, współpracę z partnerem, jakość i ilość wykonanej pracy, estetykę i porządek oraz umiejętność podania, garnirowania i prezentowania potrawy. W ten sposób uczniowie klasy trzeciej mogli sprawdzić się przed czekającym ich egzaminem kwalifikacyjnym na kucharza. Uczestnicy wykazali kunszt sztuki kulinarnej i potwierdzili swoje umiejętności zdobyte podczas praktyk w restauracjach i stołówkach szkolnych. Potrawy prezentowały się wyśmienicie i smakowały wybornie! Podczas wręczania dyplomów i nagród - książek kulinarnych, do wszystkich uczestników zostały skierowane życzenia, aby w przyszłości zostali szefami kuchni. Zespół, który zajął I miejsce: Klaudia Szewczyk i Szymon Jakubiec oraz II miejsce: Robert Pawlus i Adrian Pawlus, będą reprezentować hufiec w etapie wojewódzkiego konkursu w Wiśle w dniu 29.04.2019.

Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia !!!!