Sukces kulinarny uczniów ZSEG

Martyna Kliś z klasy 3g i Miłosz Biegun z klasy 4TG otrzymali wyróżnienie w prestiżowym ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Wykorzystując produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Konkurs odbył się 19 listopada w Warszawie a honorowy patronat nad nim objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do finału z całej Polski zakwalifikowano tylko 10 zespołów, w tym reprezentujący Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu.
Nasz duet zdobył uznanie Jury potrawą Leśne Wspomnienie, a pod tą nazwą na talerzu znalazły się następujące pyszności:
Polędwica z jelenia marynowana w winie i occie różanym, krokiety z fasoli wrzawskiej i bryndzy podhalanskiej z czosnkiem, sos wiśniowy na winie i trójniaku, marynowane jabłka oraz kurki, posypka z andrutów. Opiekunem uczniów była mgr Alicja Broda.