Gastronomia

Kierunki gastronomiczne w naszej szkole mają długą tradycję.
Obecnie uczniowie mogą kształcić się:
- w technikum zdobywając zawód - technik żywienia i usług gastronomicznych;
- w szkole branżowej I stopnia w zawodach - kucharz oraz cukiernik


Uczniowie technikum mają bardzo dobre warunki do kształtowania umiejętności zawodowych. Szkoła posiada profesjonalne pracownie gastronomiczne wyposażone w nowoczesny sprzęt: pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi gości (wraz z bufetem). Prócz tego, w cyklu kształcenia, dwukrotnie odbywają miesięczne praktyki u pracodawców - w klasie trzeciej i czwartej.
Absolwenci mają możliwość podejmowania pracy nie tylko w restauracjach i hotelach na stanowiskach związanych z przygotowywaniem potraw, czy obsługą gości, ale również w placówkach zajmujących się planowaniem żywienia, cateringiem (w tym dietetycznym) organizacją i obsługą przyjęć, ślubów, eventów, przygotowaniem i dystrybucją żywności. Są także przygotowani do zajmowania stanowisk menadżerskich w branży gastronomicznej oraz podejmowania własnej działalności gospodarczej.
Po ukończeniu szkoły wiedzę związaną z kierunkiem kształcenia mogą poszerzać na studiach wyższych zwłaszcza na: dietetyce, technologii żywności, technologii żywienia, inżynierii produkcji, hotelarstwie i turystyce, chemii spożywczej i biotechnologii.

Szkoły branżowe funkcjonują w systemie dualnym, tzn. uczniowie są równocześnie młodocianymi pracownikami i praktyczne umiejętności zawodowe kształtują u pracodawców (odpowiednio w cukierniach lub restauracjach), natomiast kształcenie teoretyczne odbywa się w szkole.

Uczniowie wszystkich klas gastronomicznych aktywnie uczestniczą w lokalnym życiu społecznym - biorąc udział w ważnych wydarzeniach i akcjach charytatywnych.
Podczas pobytu w szkole odbywają wizyty studyjne, uczestniczą w wykładach i warsztatach szkoleniowych, odwiedzają targi branżowe.

Nasi uczniowie, z dużymi sukcesami, podejmują rywalizację w prestiżowych konkursach i olimpiadach zawodowych - do szczebla centralnego (a nawet międzynarodowego) włącznie.

Zajęcia interdyscyplinarne

Zajęcia interdyscyplinarne

19 marca w naszej nowej klasopracowni gastronomicznej odbyła się lekcja otwarta będąca podsumowaniem zajęć łączących tematykę zajęć z pracowni...

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

W dniu 04.02.2019r. uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Żywca Emilia Gabryś uczestniczyła w największej polskiej edycji „Calvados Nouvelle...

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

Ogólnopolski Konkurs barmański CALVADOS

W dniu 12.02.2018r. uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Żywca Emilia Gabryś i Tomasz Kubas uczestniczyli w największej polskiej edycji...

Jesteśmy w finale

Jesteśmy w finale

Z przyjemnością informujemy, że uczniowie naszej szkoły są finalistami ogólnopolskiego konkursu! Piotr Morys oraz Szymon Jakubiec zakwalifikowali się do - IV...

Warsztaty z mistrzem

Warsztaty z mistrzem

22.01.2018 r. uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych, tym razem, przez Pana Daniela Jakubca.

Ogólnopolski Konkurs  Barmański 2017

Ogólnopolski Konkurs Barmański 2017

W dniu 07.12.2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Barmańskiej „MONIN Cup Junior...

Sąsiedzkie potyczki kulinarne

Sąsiedzkie potyczki kulinarne

13 czerwca 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu miało miejsce podsumowanie projektu Erasmus+ realizowanego we współpracy z placówką...